Gratis verzenden vanaf €60,00
Gegarandeerd Succes
voor 15.00 besteld morgen in huis

Winderen

Zadelonderlegger back Protect Solution jumping

€229,00
Op voorraad (1)

Productomschrijving

Paardrijden is een van de weinige sporten waarbij twee levende wezens samenwerken en elke beweging van de een directe gevolgen heeft voor de ander. De basis van deze samenwerking is wederzijds vertrouwen en duidelijke communicatie. Om een fantastisch duo te worden, moeten beide partijen zich op hun gemak en ontspannen voelen.

Comfort - waarom is dat zo belangrijk?

Om de behoeften van de ruiter te kunnen begrijpen, moeten paarden niet afgeleid worden door ongemakken als een slecht zittend zadel. Maar hetzelfde geldt voor de ruiter. Om goed en duidelijk te communiceren met het paard moet de ruiter zich op zijn gemak voelen en in staat zijn zich te richten op de juiste hulpmiddelen en niet worden afgeleid door zijn eigen foutieve zit. Juiste bekleding en balans van het zadel zorgen voor een goede zit waardoor het werken met het paard efficiënter wordt. Andersom werkt het precies zo: hoe comfortabeler het paard zich voelt met een zadel op zijn rug, hoe meer plezier het zal hebben in het rijden. Paardrijden wordt beschouwd als een extreme sport. Daarom vereist het significante fysieke en psychologische vaardigheden en een goede voorbereiding. Je moet niet vergeten dat je bij het rijden het risico loopt diverse acute blessures op te lopen als gevolg van een ongeluk en dat er sprake kan zijn van een toenemend aantal opeenvolgende blessures als gevolg van een langdurige invloed van de multiaxiale kracht van het paard op het lichaam van de ruiter. Een ander probleem is de onnatuurlijke, niet fysieke houding van de ruiter tijdens de training. De negatieve effecten van deze factoren worden direct of na een langere periode of tijd opgemerkt. Deze factoren hebben een grote invloed op het comfort tijdens het rijden, wat resulteert in een langdurige rugpijn van verschillende intensiteit, bewegingsbeperkingen of, in geval van een langdurige blootstelling van de wervelkolom aan sterk inwerkende krachten, pijnklachten.

De wervelkolom is het belangrijkste deel van het lichaam en samen met andere delen verantwoordelijk voor jouw balans. Daarom, om zijn werk goed te kunnen doen, moet deze de juiste elasticiteit, kracht en flexibiliteit hebben om de ruiter te helpen het paard vrij te beïnvloeden. De wervelkolom is gebouwd om zichzelf zo veel mogelijk te beschermen tegen uitzonderlijke belasting. De tussenwervelschijven verminderen de schokken tijdens het rijden en de natuurlijke rondingen, die prominenter worden bij stress, verminderen de spanning. Spierstijfheid is een natuurlijke reactie op pijn. We compenseren een ongemak vaak tijdens de training door ons lijf strak te zetten. Deze onvrijwillige reactie is een negatief verschijnsel dat direct van invloed is op het paard, resulterend in stijfheid vaak gepaard gaande met angst. De training van en stijve ruiter en/of een stijf paard zal waarschijnlijk niet leiden tot een tevredenstellende en plezierige ervaring.

Geen sterke rug - geen sterk paard

Zoals we allemaal weten, wordt er geen enkel paard geboren met een zadel op zijn rug. Daarom moet de uitrusting die wordt gebruikt door ruiters zo min mogelijk ongemakken voor het paard betekenen en zijn natuurlijke bouw niet verstoren. Tegelijkertijd moet diezelfde uitrusting ook gemakkelijk in gebruik zijn voor de ruiters. Stel rijdoelen om zowel ruiter als paard te ontspannen zo veel mogelijk bij. Alleen die harmonie, het vermijden van overspanning en ongemak, staat garant voor een maximum aan efficiëntie en welzijn en daardoor plezier in de training of het rijden.

Overbelasting van de rug van het paard – waarom is dat zo slecht?

“Vele factoren dragen bij aan het succes van hippische disciplines. Eén daarvan is onmiskenbaar een zadel dat waarborgt dat het paard ongehinderd en vrij beweegt. De juiste pasvorm van het zadel is een uiterst belangrijk punt maar we moeten ook niet vergeten dat de rugspieren van het paard - vooral bij een intensieve training - dynamisch veranderen, wat het in de praktijk erg moeilijk maakt de ‘perfecte pasvorm’ te realiseren en voor lange tijd te behouden. Ongelijke verdeling van het gewicht van de ruiter of drukplekken op de rug veroorzaken een groot ongemak voor het paard. Een zadel dat niet gelijk ligt over de gehele lengte van de rug of de zijkanten van het zadel verdeelt het gewicht van de ruiter niet juist en leidt tot overbelasting van de rugspieren. Aanvankelijk hadden wij ‘alleen’ te maken met lokaal toegenomen druk op sommige plekken van de rug van het paard, wat leidt tot afname van de bloedtoevoer naar dit gebied en daarbij tot verminderde spierstofwisseling.

 

Als gevolg daarvan zal de onderdrukte spier meer spierspanning vertonen, pijn gaan doen en als deze situatie gedurende lange tijd aanhoudt, leiden tot slijtage van de spieren. Verder, als gevolg van pijn en toegenomen spierspanning, kan het paard een aantal gedrags- en fysieke veranderingen vertonen. Je kunt te maken krijgen met agressie of angst tijdens het zadelen of zelfs ‘wegrennen van het zadel’ of onregelmatig bewegen, soms zichtbare verlamming waardoor er niet langer op gereden kan worden. De frustratie van de ruiter verbonden aan het zadelmak zijn van het paard ofwel een paard dat niet meewerkt, weigert te bewegen, problemen met zijn rug heeft of lang moet stretchen voor aanvang van de training, worden veroorzaakt door druk van het zadel op de rug. In veel gevallen kunnen we dergelijke situaties voorkomen door corrigerende en schokabsorberende zadeldekken te gebruiken die, mits zorgvuldig gekozen, krachten gelijk zullen verdelen en het zadel stabiliseren op de rug van het paard.- Veearts Anna Jasińska


 

Beoordelen (0)

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »